Porsche Taycan met langste drift in Guiness Book of Records

Porsche Taycan in Guiness Book of Records.

Dat het leuk sturen is met de Porsche Taycan is bekend. Op de Hockenheimring in Duitsland verbrak hij het record ‘langste drift voor een elektrisch voertuig’. De Nederlandse Porsche-instructeur Dennis Retera heeft zich de recordboeken in gereden met de nieuwe achterwielaangedreven Taycan. Op de 200 meter lange cirkelbaan van het Porsche Experience Centre Hockenheimring legde hij in 55 minuten tijd 210 ronden af, goed voor een afstand van 42,171 kilometer en een gemiddelde snelheid van 46 km/h. Daarbij stond het stuur van de Taycan geen moment in dezelfde richting als de bocht. Een prestatie van formaat, die door de jury van het Guinness World Records™ boek wordt erkend als de ‘langste drift met een elektrisch aangedreven voertuig’.

“Met alle stabiliteitsprogramma’s uitgeschakeld is het met een Porsche heel eenvoudig om een powerslide te maken”, vertelt Retera. “Zeker als de auto elektrisch is aangedreven en alleen achterwielaandrijving heeft. De Taycan beschikt over een hoog vermogen, terwijl het lage zwaartepunt en de lange wielbasis voor stabiliteit zorgen. De afstemming van het onderstel en de besturing staan garant voor een perfecte controle onder alle omstandigheden.”

Concentratie

Voordat Retera werd aangesteld als hoofdinstructeur bij het Porsche Experience Centre Hockenheimring racete hij op de kart, in single-seaters en tijdens endurance-races. “Het kostte mij veel moeite om gedurende 210 ronden m’n concentratie vast te houden,” vertelt hij. “De met water besproeide cirkelbaan biedt niet overal dezelfde hoeveelheid grip. Ik heb geprobeerd de drift vooral met het stuur te controleren. Dat werkt beter dan met het stroompedaal, het risico op een pirouette is dan veel groter.”

De recordpoging vond plaats onder de supervisie van Joanne Brent, officieel jurylid van Guinness World Records™. “Ik ben inmiddels vijf jaar werkzaam voor de organisatie en in deze tijd heb ik al vele recordpogingen mogen beoordelen, waaronder ook verschillende driftrecords. Maar een dergelijke poging met een elektrische sportwagen is ook voor ons weer iets nieuws.” Om de recordpoging te kunnen staven, werd allerlei meetapparatuur in de auto aangebracht. Onafhankelijke experts hebben geholpen bij het uitmeten van de 80 meter grote driftcirkel en bij de technische keuring van de auto, om er zeker van te zijn dat het om een standaarduitvoering ging van de achterwielaangedreven Taycan die in China inmiddels leverbaar is. Met behulp van GPS-apparatuur en gierhoeksensors, alsmede een camera op het dak van de controlekamer van het circuit, is erop toegezien dat de auto gedurende de recordpoging in een voortdurende drift werd gehouden.

Categorie

Over de auteur

admin