wereldrecord

2.888 km in 24 uur op waterstof

Het is een afstand van Amsterdam tot ver voorbij Moskou. Op zaterdag 24 en zondag 25 maart 2018 zijn wij er in geslaagd om met een Hyundai iX35 op waterstof in één etmaal bijna 2.900 kilometer af te leggen. Een verslag.

WHY?

Allereerst: voor je lol 24 uur in de auto zitten, dan ben je toch niet goed snik? Waarom doen we dit? Twee van de drie teamleden zijn onvervalste pur sang autogekken. En alle drie zijn ze gek op extreme uitdagingen. “Kan het niet? Dat zullen we nog wel eens zien!”

Nederlanders leggen 2.888 km af in 24 uur op waterstof

NEDERLANDERS LEGGEN 2.888 KM AF IN 24 UUR OP WATERSTOF

Drie Nederlanders verbraken op zondag 25 maart het wereldrecord elektrisch rijden. In 24 uur tijd legden zij 2.888 kilometer af met een waterstof elektrische auto. Daarmee verbraken ze zowel het oude wereldrecord waterstofelektrisch rijden dat me 2383 kilometer op naam van The Viking & The Scientist stond, maar verbeterden ook het wereldrecord (batterij) elektrisch rijden. Dat staat sinds 2016 op naam van Horst Lüning (Duitsland).

Het kan wél

Het is zover: vier Nederlandse teams starten vandaag een aanval op het wereldrecord elektrisch rijden. Om het record van de Duitser Michael Willberg te verbreken moeten ze bijna 4.100 kilometer afleggen binnen 48 uur. Dat is voor de meesten al een prestatie op zich; zelfs in hun ‘fossiele’ auto. Voor initiatiefnemer Arjan de Putter, oprichter van E-xpeditie.nl, is het een volgende stap zijn de strijd om elektrisch rijden op de kaart te krijgen. “Het grote publiek realiseert zich nog niet echt hoe dichtbij elektrisch rijden is.

Onderlinge competitie barst los

Vijf teams duelleren over een kleine twee weken op de wegen in Europa om het wereldrecord elektrisch rijden in 48 uur te veroveren. Donderdag 12 mei waren voor het eerst in Ede alle vijf team captains en een aantal teamleden van de zogheten E-xpeditie.nl 48h World Challenge bij elkaar. De onderlinge competitie bleek nu al groot.

'Ik vind vooral de vrijheid van zo'n auto geweldig'

Teamcaptain Sander Kemper (FHB Gevelreiniging) is enthousiast. Eind mei doet hij, onder meer samen met teamgenoot avonturier Wilco van Rooijen en drie andere teams, een gooi naar het wereldrecord 100% elektrisch rijden. In zijn nog gloednieuwe Tesla Model S . “Er zijn al genoeg mensen die denken dat het niet kan. Ik vind het geweldig dat we met zo’n evenement kunnen laten zien dat elektrisch rijden juist wél kan.”

'Ik heb pioniersbloed denk ik'

Klaas Mulder is één van de vier Nederlandse teamcaptains die eind mei een aanval doen op het wereldrecord elektrisch rijden, dat momenteel met 4.020 kilometer in handen is van de Duitser Michael Willberg. Samen met het team van organisator Arjan de Putter (E-xpeditie.nl) en twee andere teams (die binnenkort hier ook aan het woord komen) gaat hij proberen 4.100 kilometer elektrisch te rijden in 48 uur.

Nederlanders doen aanval op wereldrecord elektrisch rijden

Een groep Nederlandse avonturiers onderneemt  een monstertocht door Europa. Vanaf 27 mei willen ze binnen 48 uur een afstand afleggen van 4.100 kilometer. Met elektrische Tesla’s. De tocht start en eindigt in Zevenaar.

Het huidige wereldrecord staat sinds 2015 op naam van de Duitser Michael Willberg die met 4.020 kilometer. De actie van de Nederlanders is mede bedoeld om Duitse automobilisten te laten zien dat een elektrische auto een uitstekend alternatief is voor de klassieke auto’s.

Subscribe to wereldrecord