'Ik vind vooral de vrijheid van zo'n auto geweldig'

wereldrecord elektrisch rijden

Teamcaptain Sander Kemper (FHB Gevelreiniging) is enthousiast. Eind mei doet hij, onder meer samen met teamgenoot avonturier Wilco van Rooijen en drie andere teams, een gooi naar het wereldrecord 100% elektrisch rijden. In zijn nog gloednieuwe Tesla Model S . “Er zijn al genoeg mensen die denken dat het niet kan. Ik vind het geweldig dat we met zo’n evenement kunnen laten zien dat elektrisch rijden juist wél kan.”

WAAROM DEELNEMEN AAN DEZE WERELDRECORDPOGING?

“Ik wilde altijd al graag meedoen aan een uitdaging. De rit naar de Noordkaap, een E-rally… Maar dit vind ik een uitdaging die nóg spannender is. Iedereen denkt: ‘met die Tesla is dat makkelijk, die rijdt immers bijna zelf’. Maar het is fysiek echt wel zwaar. En het vergt denkwerk en strategische planning om de rit zo efficiënt mogelijk te maken. Het is wezenlijk anders dan een rally met benzinemotoren, waar je gewoon hard scheurt. Op het gevaar van verkeersovertredingen af.”

HOE BEN JE IN EEN TESLA TERECHT GEKOMEN?

“Ik heb altijd gezegd: als de eerste auto verschijnt die ook maar iets van ‘zelfrijdend vermogen’ heeft, is-ie voor mij. Dat vind ik zoiets gaafs. In de tijd dat wij elkaar nu aan de telefoon spreken had ik het stuur eigenlijk niet eens aan hoeven raken. De auto rijdt; ik bel. Zonder dat het onveilig wordt. Geweldig dat het kan. Ik wilde aanvankelijk wachten op de Model X, maar dat ging me te lang duren. Ik heb deze Model S nog maar net, sinds maart. Ik ben er super enthousiast over.”

HOE BEVALT HET ELEKTRISCH RIJDEN JE?

“Het is gewoon super. Ik vind eigenlijk alles aan elektrisch rijden briljant. Het hele concept is gaaf; ik hou van het gevoel dat elektrisch rijden geeft. En de community vind ik leuk: allemaal early adopters die elk om hun eigen redenen kiezen voor zo’n auto en ook bereid zijn daar het avontuur mee aan te gaan. Deze wereldrecordpoging is daarvan een goed voorbeeld. Elektrisch rijden is wat mij betreft de toekomst. Al vind ik het moeilijk om in te schatten hoe deze transitie verder gaat verlopen. Er is weerstand. De lobby vanuit de olie-industrie is sterk. Onderschat dat niet.”

VOOR JOU NOOIT MEER BENZINE TANKEN DUS?

“Ik vind het gevoel zó prettig dat ik vrij ben van de gevestigde oliemaatschappijen. Ik heb een aandeel in een plaatselijke windmolen, dus ik wek ook nog eens mijn eigen stroom op. Als iemand in een oliestaat besluit om een vat olie opeens een stuk duurder te maken, dan heb ik daar niks mee te maken. Een elektrische auto is voor mij dus 100% vrijheid. Tesla bewijst in elk geval dagelijks dat die vrijheid mogelijk is. Met een doordachte auto die voorbereid is op de toekomst.”

  •  
Categorie

Over de auteur

Robert Jan schinkel