Ik spoor niet!

#ikspoorniet

Corona heeft een enorme impact op onze levens. En daar zitten ook goede kanten aan: de lucht is nog nooit zo schoon geweest als nu. De coronacrisis toont aan dat er wel degelijk snel veranderingen kunnen worden doorgevoerd in onze complexe maatschappij. Maar nu we langzaam 'back to normal' gaan lijken we te vervallen in oud gedrag. De hoogste tijd om na te denken over onze wijze van vervoer. Bij wijze van grap ontstond de kreet 'Ik spoor niet!'. Ik licht hem graag toe.

HUBS

Wie de trein neemt, passeert een aantal hubs: stations en perrons. Je gaat naar een hub toe, stapt in, stapt uit, herhaalt dit eventueel en je doet de famous last mile naar je bestemming. Wie per auto reist, stapt bij zijn voordeur in een coconnetje en stapt er bij zijn bestemming weer uit. Wat coronatechnisch gezien veiliger is, hoeft denk ik geen toelichting.

SCHONE LUCHT

Dat die auto elektrisch moet zijn, spreekt hopenlijk ook voor zich. De discussie over groene en grijze stroom is een non discussie: natuurlijk moet die stroom zo groen mogelijk zijn.  Op de keuze van je auto heb je zelf invloed. Het vergroenen van de energie voor een hele maatschappij is van een totaal andere orde. Laat groen rijden niet afhankelijk zijn van anderen: neem dus je eigen verantwoordelijkheid.

IK SPOOR NIET

De kreet ontstond spontaan tijdens een onderonsje met Jasper Steffens, directeur van Thunderminds, een creatieveling en innovator. En het is een kreet met een knipoog, bedoeld om over na te denken. Werkgevers die hun mensen veiliger willen laten reizen kunnen nu toeslaan: het is nu de tijd om zaken te doen in de autobranche.

WEES INVENTIEF

En natuurlijk: voor elke medewerker een (lease-)auto, dat is een kostbare grap. Maar waarom zou je zo'n auto niet als deelauto in zetten, voor eigen medewerkers? Er zijn genoeg grote organisaties, waar de medewerkers verspreid enkele dagen naar kantoor mogen. Deel zo'n auto met 2 of 3 mensen en je bent veiliger én wellicht ook nog eens voordeliger uit. En zo zijn er vast nog meer onorthodoxe oplossingen mogelijk.

Crisissen maken creatief, met #ikspoorniet hoop ik aan te zetten tot nieuwe creatieve vervoersoplossingen.

Categorie

Over de auteur

Arjan de Putter

Arjan is een creatieve duizendpoot met een passie voor duurzame mobiliteit. Als ondernemer en eigenaar van Fast Concepts, stond hij onder meer aan de wieg van E-xpeditie.nl, de ElektriciTijdrit en de 24 uur Waterstof Challenge. Ook is hij oprichter van QA2B BV.

LinkedInhomepage