Hoe lang blijft waterstof in je tank zitten?

Hyundai Nexo bij Air Liquide Rhoon

Eén van de grootste problemen bij waterstof was het bewaren van het goedje: het molecuul is zo klein dat het overal doorheen gaat. Geen fijn idee, want het is natuurlijk zonde als het zo maar uit je tank verdwijnt, zonder dat de energie wordt omgezet in beweging. Hoe lang blijft de waterstof in de tank van je auto zitten?

De tank in de auto moet aan strenge normen voldoen. De waterstof wordt onder een druk van 700 bar opgeslagen, dus het spreekt voor zich dat die tank erg sterk moet zijn. En de waterstof mag er niet uit uitlopen. Voor wie zich hier in wil verdiepen: lees bijgaand rapport.

Jaco Reijerkerk, directeur van ingenieursbureau Ekinetix schreef mee aan dit rapport. Reijerkerk:

"Op grond van dit rapport mag de maximale permeatie 6 ml per uur zijn. Zo niet: geen certificering."

Hij rekent het voor:

"140 liter x 6ml/hr. = 840ml per uur. Bij 140 liter op 700Bar is er 98.000 liter aan boord. dit delen door 0,84 liter en delen door 8.760uur. Dat komt overeen met 18,64 jaar."

Kortom: de hoeveelheid waterstof die uit je tank ontsnapt is zo minimaal, dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Maar wie koopt er een auto om hem 18 jaar stil te laten staan?

Categorie

Over de auteur

Arjan de Putter

Arjan is een creatieve duizendpoot met een passie voor duurzame mobiliteit. Als ondernemer en eigenaar van Fast Concepts, stond hij onder meer aan de wieg van E-xpeditie.nl, de ElektriciTijdrit en de 24 uur Waterstof Challenge. Ook is hij oprichter van QA2B BV.

LinkedInhomepage