Schone uitstoot

Met de 3000 ton groene waterstof die Nouryon in Delfzijl als bijproduct maakt, zou je 6000 auto's kunnen rijden die elk jaar 50.000 km afleggen. En Willem Hazenberg, projectmanager Hydrogen & Geothermal, die deze berekening maakte, vertelt dat een vergelijkbare site van Nouryon in Rotterdam zelfs nog veel groter is. 

Over waterstof doen heel veel zin- en onzinverhalen de ronde. Dat waterstof als bijproduct in grote hoeveelheden de lucht in wordt geblazen is echter bij veel mensen onbekend. Dat er al tientallen jaren een waterstofleiding van Rotterdam naar Antwerpen loopt eveneens. Het waterstoftankstation Rhoon zit op die plek omdat het op deze leiding is aangesloten.

Het klopt dat om waterstof te maken energie nodig is. En het klopt ook dat het energetisch rendement lager is dan van een batterij elektrische auto. Maar aangezien de teller in Nederland op 53 waterstofauto's (31-10-2018) staat, valt het met de totale 'verspilling' nog wel mee. 

Waterstof is er in de verschillende smaken:

  1. Groen - gemaakt met duurzame energie
  2. Grijs - gemaakt met aardgas
  3. Blauw - als je de CO2 die bij het maken van grijze waterstof afvangt en onder de grond stopt.

Dat we naar groene waterstof toe moeten mag duidelijk zijn. En niet alleen waterstof moet groen zijn, alle stroom die we gebruiken (dus ook die voor batterij elektrische auto's) moet groen zijn. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Als we stoken op hout ineens 'biomassa' noemen, dan klinkt dat een stuk beter. Maar die biomassa-centrale zijn gebonden aan langdurige contracten. 

Het aantal verkochte elektrische auto's is in 2018 verdubbeld ten opzichte van 2017. Klinkt mooi, maar het gaat niet hard genoeg: de totale CO2 uitstoot is toegenomen. Discussies of we nu waterstof of elektrisch moeten rijden zijn vooral theoretische discussies die contraproductief werken. Ik pleit er voor om de markt zijn werk te laten doen en elke initiatief dat op korte of langere termijn bijdraagt aan een schonere wereld actief aan te moedigen.

Events

LATER in 2020

logo h2 challenge fc

22-26 juni 2020

thumb nieuwe header hansa cannonball run 2020

Aanmelden nieuwsbrief

Please enable the javascript to submit this form