Gemeente Groningen gaat naar Japan

Op uitnodiging van de Duitse stad Hamburg brengt een Groninger delegatie van zaterdag 31 maart tot en met zondag 8 april een bezoek aan de Japanse steden Kobe, Osaka en Tokyo. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente en provincie Groningen, ondernemers en kennisinstellingen. De deelnemende partijen gaan in Japan kennis opdoen over waterstof.

Groningen wil in 2035 volledig energieneutraal zijn. Waterstof speelt een belangrijke rol in de verduurzamingsambities van de stad. Wethouder Joost van Keulen: “Dat deze delegatie in een korte termijn tot stand is gekomen bevestigt het enthousiasme van de verschillende partners in onze regio om kennis op te doen over de waterstofeconomie en daar stappen in te zetten.” Japan loopt wereldwijd ver voorop in het gebruik van waterstof als brandstof.

Naast het bezoek aan diverse bedrijven en projecten zoals The Kobe Hydrogen Power Generation Project, en the Fukushima Renewable Energy Institute, levert de delegatie ook een forse bijdrage aan het Tri-National Environment and Energy Symposium. Het gaat tijdens de reis niet alleen om het opdoen van kennis. De deelnemers willen organisaties en bedrijven in Japan interesseren voor initiatieven die in de regio Groningen op het gebied van waterstof worden ontplooid.

De gemeente Groningen werkt al langere tijd samen met de stad Hamburg. Thema’s van deze samenwerking zijn energietransitie, innovatie en technologie. Dat de Hamburgse minister de stad Groningen, experts en ondernemers uit de regio nu uitnodigt om met hen mee te reizen naar Japan is hiervan een belangrijk resultaat. De Duitse havenstad ziet net als Groningen waterstof als brandstof voor de toekomst. Waterstof is bovendien een alternatief voor het Groningse aardgas.

Deelnemende organisaties en bedrijven: Gemeente Groningen, Entrance, Gasunie, Groningen Seaports, Holthausen, Initio/Topdutch campagne, Lagerwey, NEC (New Energy Coalition), NOM en Provincie Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen