Wethouder Jan Engels: ‘Wij willen inwoners zelf de voordelen van elektrisch rijden laten ervaren’

Wethouder Jan Engels: ‘Wij willen inwoners zelf de voordelen van elektrisch rijden laten ervaren’

Elektrisch autorijden heeft de toekomst. Dat is de overtuiging van Jan Engels, wethouder voor onder meer duurzaamheid van de gemeente Bronckhorst. Binnen de grenzen van deze Achterhoekse gemeente vindt op zaterdag 26 mei de Electric Experience Bronckhorst plaats. Het doel is om inwoners van de gemeente kennis te laten maken met elektrisch autorijden. Kom op die dag naar het gemeentehuis in Hengelo en wordt enthousiast. Wie weet is uw volgende auto elektrisch?

Op 26 mei van 10.00 tot 15.00 uur zijn diverse elektrische voertuigen aanwezig. U kunt ze bekijken, maar ook een proefritje mee maken. Het Solar Team Twente zal aanwezig zijn met haar zonneauto RED Shift. Zij hebben met deze zonneauto in 2017 meegedaan met de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Zij hebben ter voorbereiding een racesimulatie gedaan op de Varsselring. Een waterstofauto kunt u ook bekijken. In het gemeentehuis zullen toelichtingen worden gegeven over laadpassen, laadpalen en elektrische deelauto's.

Wethouder Jan Engels vertelt hier meer over zijn ervaringen met elektrisch rijden en natuurlijk over duurzaamheid.

U heeft inmiddels zelf enige ervaring met het rijden van een elektrische auto op waterstof door de deelname begin april aan de 24 uur Waterstofchallenge. De opdracht aan de teams was om zoveel mogelijk kilometers in Europa op waterstof te rijden. Wat was uw ervaring?

“Het was voor mij de eerste keer dat ik volledig elektrisch via waterstof reed. Wij reden met een brandstofauto naar de startplaats van de challenge en stapten daar over op de waterstofauto. Na afloop van het evenement reden we terug in brandstofauto en realiseerden ons toen pas echt de grote verschillen, hoe groot het contrast is tussen elektrisch en brandstof. Elektrisch autorijden is zoveel rustiger en prettiger. De trillingen van de motor ontbreken bijvoorbeeld. Het was een leerzame en prettige ervaring. Ja, ik ben om. Als de infrastructuur voor het tanken van waterstof verbetert, dan ga ik een elektrische auto rijden.”

Wat wordt de toekomst: elektrisch rijden met een oplader of toch de auto op waterstof?

“Het wordt allebei. De waterstofauto is ideaal voor de lange afstanden vanwege het grotere afstanden die je met een gevulde tank kan afleggen. En vanwege het snel kunnen tanken.”

Maar het aantal oplaad- en waterstoftankplekken moet dan wel aanmerkelijk omhoog.

“Dat klopt. Maar kijk qua oplaadpunten eens 5 jaar terug en dan naar de huidige situatie. In de 5 jaar is al veel veranderd. Het kan snel gaan als wij er met zijn allen de schouders onder zetten. Als we nu eens beginnen om in elke provinciehoofdstad een tankstation voor waterstof te bouwen zodat we een landelijk dekkend netwerk creëren. En vervolgens in de verschillende regio’s waterstofstations bouwen voor een nog betere dekking. Dan ben je al vrij snel een heel eind. Dat moet kunnen!”

Waarom niet in Bronckhorst beginnen?

“Goede vraag, waarom eigenlijk niet. Dan wordt het waarschijnlijk een tankstation voor auto’s van de gemeente. Wellicht kunnen wij de samenwerking zoeken met Circulus Berkel. Ik weet dat deze afvalverwerker ook met plannen rondloopt. De huidige benzinewagens van de gemeente zijn om te bouwen.”

Wanneer spreekt u van een succes als de Electric Experience Bronckhorst voorbij is?

 “Als de bewoners zich realiseren dat elektrisch rijden niet ingewikkeld is, dat het fijn rijdt en niet zo veel kost als velen denken. Sterker, elektrisch rijden is goedkoper uiteindelijk want  de brandstof is  goedkoper en de kosten voor onderhoud veel geringer. En dat de positieve ervaring van de Electric Experience inwoners van Bronckhorst over de streep trekt. Wij willen de inwoners zelf de voordelen van elektrisch rijden laten ervaren.”

Waar staat Bronckhorst over 5 jaar?

“Het is belangrijk dat Bronckhorst dan eigen waterstoftankstations heeft en je je auto kunt opladen aan een lantaarnpaal. Verder moeten wij in de gemeente een dekkend netwerk hebben aan  lokale energiecoöperaties. En ook  een aantal windmolens realiseren om in onze energiebehoefte te kunnen voorzien. Natuurlijk begrijp ik dat lang niet iedereen het uitzicht op een windmolen prettig vindt. Maar als iedereen begrijpt dat wij naar energieneutraliteit moeten en wij beter af zijn als wij onze eigen energie opwekken en op die manier het geld binnen de gemeente blijft dan zijn we op de goede weg en komen we in buurt. En dat men zich realiseert dat wij beter het geld dat wij kwijt zijn aan energie in onze regio kunnen houden zodat het rendement  niet naar grote elektriciteitsbedrijven buiten onze regio gaat. Dan delen we niet alleen de lasten maar ook de lusten.”

Events

15/16 mei 2020

logo h2 challenge fc

22-26 juni 2020

thumb nieuwe header hansa cannonball run 2020

Aanmelden nieuwsbrief

Please enable the javascript to submit this form