Vorige week organiseerde Hansa Green Tour in samenwerking met VW Emden, Automotive Nordwest en Automotive Ems-Achse een bijeenkomst over de toekomst van elektrische mobiliteit. Met bijna 200 deelnemers en grote belangstelling voor onze Hansa Green Tour delegatie en onze internationale ervaringen met elektrische mobiliteit, was deze bijeenkomst een groot succes. 


Bij VW gaat het roer nu echt om en de grootste autobouwer ter wereld gaat nu echt all-in om van elektrische mobiliteit een succes te maken. Eind van dit jaar komt de eerste 100% elektrische VW uit Zwickau voor circa € 30.000 op de markt met een actieradius van circa 500 km. Aansluitend volgen vele andere elektrische modellen, doel is om weer een echte 'volksauto' te gaan bouwen voor € 20.000 die de legendarische VW Kever en VW Golf gaat opvolgen, maar dit keer elektrisch.

De fabriek in Emden gaat volledig omgebouwd worden naar een productielocatie voor 100% elektrische auto's. Dat betekent grote veranderingen in de productie, afscheid nemen van verbrandingsmotoren, versnellingsbakken en uitlaatsystemen en investeren in elektromotoren, batterijtechnologie en software. Hier liggen talloze kansen om vanuit de grensregio en Nederland breed op aan te haken en samenwerking met VW te zoeken. Dit hebben we ook nadrukkelijk uitgesproken en dat is niet onopgemerkt gebleven. De Duitse pers is er vol van, "Die Holländer sind heiss auf E-Autos".

Maar VW gaat dit keer verder dan alleen het bouwen van auto's en wil de gehele keten van het opwekken van duurzame energie voor de fabriek, de autoproductie, het zelf produceren van accu's en recycling van zowel auto's als accu's volledig circulair gaan maken. Daarvoor worden de komende jaren hele grote stappen gezet en is 2 miljard euro gereserveerd. Geen TopDutch campagne gericht op Tesla maar een TopDutch campagne gericht op VW zou hier meer zijn plaats zijn.


In 2017 waren we met de Hansa Green Tour al te gast bij VW Emden. Toen stond E-Mobility nog niet in belangstelling in Emden en vroegen we wanneer VW nu eens sexy elektrische auto's ging maken. Nu 2 jaar later is de grootste autobouwer ter wereld 'om' en gaat vol inzetten op elektrische auto's en wordt de fabriek in Emden omgebouwd naar de productie van 100% elektrische auto's! En die sexy modellen? Die komen er aan!

Deze blog is geschreven door Roel Swierenga, voorzitter van Hansa Green Tour.

Events

15/16 mei 2020

logo h2 challenge fc

22-26 juni 2020

thumb nieuwe header hansa cannonball run 2020

Aanmelden nieuwsbrief

Please enable the javascript to submit this form