Let op je laadpaal

Autorijdend Nederland wil over op de EV. Maar dan moet ie wel een grote batterij hebben. En grote batterij is leuk, maar dan moet ie ook snel gevuld kunnen worden. Waar moet je op letten als je bijvoorbeeld een Opel Ampera-e overweegt?

Laadsnelheid laadpalen

De ene laadpaal is de andere niet. Allereerst bestaan er AC (wisselstroom) en DC (gelijkstroom) laadpalen. DC-laders zijn in de praktijksnelladers. In dit artikel kijken we naar de AC-laadpalen. Dat is het type dat het meeste voorkomt in de publieke ruimte, bij particulieren thuis en op zakelijke locaties.

Grote verschillen

laadsnelheden ac laaadpalenAfbeelding 1.1 Laadsnelheden AC-laadpalen

Waar komen die verschillen vandaan?

Langzaam laden en snelladen? Waarom is dat?

Omvormer

Een batterij kan alleen met gelijkstroom overweg. Wat er uit ons stopcontact komt, is wisselstroom. Die moet worden omgevormd tot gelijkstroom. Daarom worden auto’s uitgerust met een omvormer. Een snellaadpaal (‘DC-lader’) is in feite een grote omvormer die buiten de auto staat.

De omvormer bepaalt de hoeveelheid elektriciteit die de auto aan kan. Dat heet het laadvermogen. Die is uit te rekenen met de volgende formule:

P = V x I

P = Vermogen

V = Spanning

I = stroom

Bij het berekenen van het laadvermogen moeten we de stroom (I) nog vermenigvuldigen met het aantal fases.

Wat is een fase?

In Nederland kennen we een zogenaamd 3-fase netwerk. Die ‘fases’ kun je beschouwen als draadjes die de stroom transporteren. De mate waarin het stroomt, heet ‘de stroom’ en die wordt uitgedrukt in Ampéres (A).

Het hangt dus van de opvormer in de auto af hoe lang het duurt om de batterij weer op te laden.

We vergelijken twee verschillende elektrische auto’s met elkaar: de Renault ZOE en de Opel Ampera-E.

 

Renault ZOE R90

Opel Ampera-e

Batterij

41 kWh

60 kWh

Laadsnelheid

22 kW

3,7 kW

Oplaadtijd (van 0 naar 100%)

2 uur

16 uur

Aansluitwaardes

Al dat vermogen moet ergens vandaan komen. En dat wordt bepaald door de grootte van je aansluiting. Dat wordt de ‘aansluitwaarde‘ genoemd.

Nederlandse huishoudens hebben een 1-fase of een 3-fase aansluiting. De standaard aansluitingen zijn hierin: 1 x 35 A, 1 x 40 A of 3 x 25 Ampère. Hogere waardes zijn ook mogelijk. De netbeheerder brengt daar dan extra kosten (‘vastrecht’) voor in rekening.

1-fase huisaansluiting

Indien je huisaansluiting een 1x35 Ampère heeft en je wil over jouw laadpunt 32 Ampère (7,4 kW) laden, dan heeft u voor de rest van het huis nog 3 Ampère (1 fase) over. Dit is niet eens voldoende om een waterkoker aan te zetten. Een 7,4 kW (1 fase, 32 Ampère) laadpunt is dus niet wenselijk.

Wanneer uw huisaansluiting 1x40 Ampère betreft heb je nog steeds maar 8 Ampère over voor de rest van het huis. Dat is nog steeds erg weinig en dus niet aan te raden.

3-fase huisaansluiting

Standaard hebben Nederlandse huizen een aansluiting van 3 x 25 A. Wilt je over 1-fase 32 A (7,4 kW) laden, dan is dat bij een 3 x 25 Ampère huisaansluiting niet eens mogelijk. Per fase kan maximaal 25 A geleverd worden.

Een 11 kW aansluiting (3 fase 16A) betekent dat er per fase nog 9 A reservecapaciteit is. Of dat voldoende is, hangt af van de andere stroomverbruikers in het huis (inductieplaat, vaatwasser, wasmachine, droger, etc.).

Publieke palen

Openbare laadpalen zijn vrijwel altijd 11 kW (3 fase, 16A) laadpalen. De meeste auto’s kunnen echter maar 1 fase laden. Dat komt overeen met een laadvermogen van 3,7 kW.

Zakelijke aansluitingen

Of laden met 32 A laden op het werk wel mogelijk, hangt sterk af van de maximale aansluiting. Een bedrijfspand met een grote loods maakt dit eerder mogelijk dan een winkelpand op de hoek. Het hangt niet alleen af van de grootte van de aansluiting, maar van de vrije capaciteit.

Is laden met 32A een vereiste?

Werkend Nederland rijdt gemiddeld 50 km per dag. Een laadcapaciteit van 3,7 kW (1 fase, 16A) betekent dat die 50 km er in 2,5 uur weer is bijgeladen. Daarvoor is ook geen grote batterijcapaciteit nodig. Woon-werkverkeer kan eigenlijk met elke elektrische auto die nu op de markt is. Ook een gebruikte EV kan daarvoor een goede optie zijn.

Wordt de auto gebruikt door iemand die elke dag veel kilometers maakt, dan is het een ander verhaal. Een auto als de Opel Ampera-e, met een actieradius van bijna 400 km in de praktijk, kan op papier voldoende zijn. Het laadvermogen wordt dan de bottleneck.

Zelfs als er bij elk bezoek een 11 kW laadpaal kan worden gebruikt, moet je hoogst waarschijnlijk ook elke dag een snellader stoppen. Dat kost extra tijd en – meestal – ook meer geld.

Tips

  • Wees je er van bewust dat niet elke auto 11 kW AC kan laden
  • Check eerst de beschikbare aansluitwaarde en bepaal de aanwezige reservecapaciteit
  • Stem de keuze van laadpaal en auto af op de gebruiker
  • Indien er voldoende capaciteit is, kun je met een 22 kW laadpaal alle EV’s optimaal bijladen

Reacties   

# Richard Hendrikman 09-08-2018 17:55
Ik sta voor een raadsel. Thuis 3-fase 25A. EVBox is 3-fase 16A, 11 KW. Auto is Hyundai Electric, 30,5 kWh, bruikbaar 28 kwh en boordlader 6,6 kWh. EVBox vermeldt dat 28 kWh accu in 4 uur en 10 min vol is. Gisteren voor de eerste keer de auto thuis geladen. Was leeg voor 33%=9kwh. Alles aangesloten en de boordcomputer zegt laadtijd is 3 uur en 5 minuten. Rara hoe kan dat? Vlgs mijn inzicht zou ik denken aan 9.24/6.6=1.4 1 uur en 24 minuten. Ik heb tot nu toe niemand kunnen vinden die mij een verklaring kon geven. Als ik de getallen analyseer kom ik uit op: 9.24 delen door 3 uur = 3.08 uur 3 uur en 24 minuten.
Kunt u mij verklaren wat hier is gebeurd?
Mijn installateur snapt ook niet wat hier gaande is.
# Arjan de Putter 09-08-2018 18:05
Volgens mijn informatie laadt de Ioniq 6,6 kW AC met 1 fase (29A). Met andere woorden: op deze laadpaal laadt ie met 1 fase 16A ofwel 3,7 kW. Om 9 kW bij te laden is dat ca 3 uur (de laadstroom vlakt af als de batterij bijna vol is). De informatie van het dashboard lijkt mij het meest betrouwbaar.
# E-Flux 30-08-2018 13:07
Wat vaak bij de keuze van laadpaal over het hoofd gezien wordt bij de keuze van een laadpaal is of deze ook abonnementen van andere leveranciers toestaat. We zijn bijvoorbeeld bij de mobiele telefoon al gewend aan het feit dat je zowel abonnement als telefoon onafhankelijk van elkaar kan kiezen. “Simlock vrij” noemen we dat. Bij een laadpaal is dit dus niet altijd het geval.

Een abonnement op een laadpaal heb je nodig als je wilt verrekenen met je werkgever, betaald gastverbruik wilt toestaan op je laadpaal, goedkope en snelle service bij problemen als een vastzittende laadkabel of een storing. Je kan bij veel laadpalen een abonnement kiezen, echter dit is meestal alleen het abonnement van de fabrikant zelf.

Als je in de toekomst een ander abonnement wilt (je hebt een ander goedkoper laadabonnement gezien of je wilt een andere vorm abonnement wat beter bij je situatie past) dan moet je de bewegingsvrijheid hebben om te kiezen welke provider je graag wilt. Stel je voor dat je nu een apple telefoon hebt en je kan alleen KPN kiezen, zou je de apple telefoon dan nog nemen?

Het kan ook zijn dat je in de toekomst een extra laadpaal of meerdere laadpalen bij wilt plaatsen. Je wilt dan wel de mogelijkheid hebben om de juiste laadoplossing op dat moment te kiezen. Dit kan zomaar een ander merk zijn. Dan is het handig dat je niet meerdere verschillende abonnementen krijgt, maar een abonnement waarbij je alles kunt koppelen.

Als werkgever is het mogelijk dat je andere type laadpalen op het bedrijventerrein plaatst voor bezoekers, bijvoorbeeld een snellader voor een elektrische bestelbus in het magazijn en laadpalen bij werknemers thuis die worden vergoed. Ook hier is flexibiliteit voor nu en in de toekomst vereist.

Kijk dus goed of een laadpaal “simlock vrij” is en het laadabonnement op meerdere merken en type laadpalen toepasbaar is.
# e-Golf 19-09-2018 21:55
Hi, ik lees bovenstaand maar krijg mijn vraag niet duidelijk dus ik probeer het zo:
Ik ben van plan een e-Golf aan te schaffen. Wil deze kunnen opladen bij plaats op camping. Campingbeheerder wil meewerken maar vraagt wat ik aan vermogen nodig heb. Hij levert nu 16 ampere aan de stacaravan maar, naar ik wel begrijp, is dat niet genoeg. Het hoeft niet super snel maar in 8 uur weer vol is een mooi streven. Ik moet tegelijker tijd wel de dagelijkse dingen kunnen doen maar inductie koken kan wel even wachten (of andersom)...Wat kan ik doorgeven aan de beheerder?
# Arjan de Putter 20-09-2018 07:39
Ik zou de beheerder adviseren om enkele 22 kW palen te plaatsen voor algemeen gebruik. U bent een voorloper met de E-Golf, maarrr... velen gaan uw goede voorbeeld volgen! De beheerder verduurzaamt daarmee zijn terrein.
# Gina 20-09-2018 12:07
Hallo, een VW e-Golf heeft een AC-vermogen van 7,2kW en kan max op 2-fasen laden. Als deze wordt opgeladen aan een 16A 1-fase laadpaal die 3,7KW levert dan is de auto binnen 10,5 uur volgeladen. Het komt niet vaak voor dat je de accu helemaal leegrijdt, dus zou dit voldoende moeten zijn. Belangrijk is om te weten wat er mogelijk is qua aansluiting op de camping.
De maximale laadstroom (ampere) kan altijd worden ingesteld zodra een laadpaal gekoppeld is met een backoffice. E-Flux biedt een backoffice die met nagenoeg elke laadpaal gekoppeld kan worden.
# Ronald 21-10-2018 18:44
Ik krijg in januari mijn Hyundai Kona electric. Ik heb thuis nu 1x32A. Is het handig om over te gaan naar 3x25A?
# Gina 21-10-2018 18:58
@Ronald, een Hyundai Kona kan alleen op 1 fase laden, max 31A. Dus in principe zou je kunnen kijken of je de aansluiting (vaak kosteloos) kan verhogen naar 1x40A. Met het instellen van dynamic load balancing wordt rekening gehouden met het beschikbare vermogen. Zo voorkom je dat de stoppen er uit vliegen. Afhankelijk van je situatie (elektrisch koken etc.) kan worden bepaald of 3 x 25A beter past. Wij kunnen helpen met adviseren van een juiste laadpaal.
# Robert 01-12-2018 12:25
Is er niet iets wat de fase's synchroniseerd waardoor je de 32A over 3 fase's kunt verdelen zodst je huis aansluiting gewoon 3x25A kan blijven
# nelleke 07-12-2018 12:39
Ik krijg een Opel Ampera. Mijn woon werkverkeer is 100 km enkele reis. Ik wil graag zo snel mogelijk thuis kunnen opladen. Is de keuze voor een 1 fase aansluiting van 50 of 80 Ampere dan slim? Graag advies
# Arjan de Putter 07-12-2018 16:52
Dag Nelleke, Ik kan me voorstellen dat snel laden fijn is. Als je 100 km enkele reis hebt, is dat 200 per dag. Da's omgerekend 30 tot 35 kWh. Zelfs bij 16A laden heb je aan één nachtje laden meer dan voldoende. De onzekerheid zit hem echter in je overige stroomverbruikers. Een upgrade van je aansluiting lijkt me verstandig. Zie ook de andere tips op deze pagina. Succes en veel plezier met de Ampera-e (heerlijke auto!).
# nelleke 07-12-2018 12:42
Ik krijg een Opel Ampera. Mijn woonwerk verkeer is 100 km enkele reis. Ik wil graag zo snel mogelijk opladen thuis. Ik dacht aan verzwaring van mijn eenfase 25A naar een eenfase 50 of 80A aansluiting. Is dit een goede keuze. wellicht zonder slimme meter en load balancing
# Gina 07-12-2018 12:59
@Nelleke een Opel Ampera kan maximaal 32A laden over 1-fase. Het is verstandig om te kijken of de aansluiting verhoogt kan worden naar 1x40A, je blijft dan hetzelfde betalen aan de netbeheerder. Dan is dynamic load balancing wel nodig voor optimaal laden. Andere optie is uitbreiding naar 3-fase 25A waarbij 1 fase wordt vrijgehouden voor de laadpaal. Dan behoeft er geen dynamic load balancing. Op deze website staan een aantal opties per aansluiting voor de Opel Ampera: https://www.e-flux.nl/cases/opel-ampera-e-laadpaal-keuze/

Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Aanmelden of afmelden

Wil je op de hoogte blijven? Laat dan hier je gegevens achter!
Bedankt voor je inschrijving!