Waterstof tot nadenken

Waterstof heeft de toekomst! Wij van E-xpeditie.nl horen het meer dan ééns. Hoe zit het dan met waterstof?

Principe

Waterstof is te gebruiken als brandstof voor een conventionele verbrandingsmotor. Het is ook om te zetten in een brandstofcel naar elektriciteit en kan zo een elektromotor aandrijven. In beide gevallen is het restproduct (schone) waterdamp.

Energiedrager

Waterstof is geen brandstof, maar een energiedrager. Waterstof moet namelijk eerst worden gemaakt. Dat gebeurt door middel van elektrolyse.

Net als de elektrische auto geldt hierbij: waterstof is zo schoon als de manier waarop de benodigde elektriciteit (om waterstof mee te maken) wordt opgewekt.

Voordelen

De grote voordelen van waterstof:

  • Schoon
  • Quasi-onuitputtelijk (er is water en zuurstof genoeg)
  • Stil (zolang elektromotoren worden gebruikt)

Nadelen

Waterstof kent ook nadelen:

  • Het kent een lage dichtheid, dus je moet het in elkaar persen om een hoop energie mee te kunnen nemen. Dat betekent dat brandstoftanks in auto’s, maar ook bij tankstations enorm groot moeten zijn.
  • De productie van waterstof vergt veel energie.
  • Er is nog geen infrastructuur (er zijn bijna geen stations waar je waterstof kunt tanken)
  • Er is maar één waterstofauto op de Nederlandse markt: de Hyundai ix35

Onderstel en aandrijflijn Hyundai ix35 (boven) op waterstof vs onderstel+aandrijflijn Tesla Model X (onder).

Voor zowel de waterstofauto als de ‘accu-auto’ geldt dat we nog maar aan het begin staan: de eerste auto’s zijn erg duur en de infrastructuur is nog beperkt. De infrastructuur voor stekkerauto’s groeit erg snel.

De waterstofauto heeft echter een aantal factoren die hem kansrijk maken: het tankgedrag is wat de consument gewend is. Het gaat sneller dan ‘stekkeren’. Bovendien is het bereik een stuk groter: de Hyundai ix35 Fuel Cell haalt al 600 km. Dat is net even wat meer dan de Tesla Model S 90D die 550 kilometer uit een lading weet te persen.

Tags: ,

Aanmelden nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen