Wie een elektrische auto koopt kan profiteren van belastingvoordelen en subsidies. Want de overheid wil bedrijven en consumenten stimuleren om elektrisch vervoer aan te schaffen. Als consument betaal je bijvoorbeeld geen BPM, Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen. Auto’s die geen CO2 uitstoten, en dat doen elektrische auto’s niet, zijn minimaal tot en met 2017 vrijgesteld van BPM. Welke voordelen heb je nog meer bij de aanschaf?
 
Daarnaast hoeven bezitters van een volledig elektrische personenauto geen motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen.  Voor auto’s met een CO2-uitstoot tot en met 50 gram per kilometer geldt een halftarief; oftewel de helft van de normaal verschuldigde MRB. Dat zijn vaak (semi-)elektrische auto’s met bijvoorbeeld een range extender of plug-in hybride-uitvoering.

Belastingvoordeel

Ook voor bedrijven gelden fiscale voordelen. De MIA (Milieu Investeringsaftrek) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Zo kunnen bedrijven voordelig investeren in elektrische en hybride voertuigen of een oplaadpunt. 

Bijtelling voor leaserijders

Een leaserijder moet belasting betalen, de zogenaamde bijtelling. Voor zero-emissie auto's (geen CO2-uitstoot) geldt een bijtelling van 4%. Voor auto’s met een CO2-uitstoot tussen de 1 en 50 gram per kilometer geldt een bijtelling van 15%.

Subsidie

Naast belastingvoordelen zijn er soms ook lokaal of regionaal subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten.  Amsterdam bijvoorbeeld heeft tot 2019 de volgende maximum subsidies:
·elektrische personenauto (zakelijk veelrijder): € 5.000
·elektrische bestelauto: € 5.000
·elektrische taxi : € 5.000
·elektrische of plug-in vrachtauto of bus: € 40.000
 
Meer weten over de regionale financiële voordelen? Informeer er dan naar bij de gemeente of provincie.
 

Events

15/16 mei 2020

logo h2 challenge fc

22-26 juni 2020

thumb nieuwe header hansa cannonball run 2020

Aanmelden nieuwsbrief

Please enable the javascript to submit this form