De goedlachse Giovanni Barbarino is in het dagelijks leven al bijna dertig jaar politieman, maar in zijn hart is hij trendwatcher. Dat we over een paar jaar allemaal elektrisch rijden, daar twijfelt hij geen seconde aan. Dat de technologische ontwikkelingen om de wereld duurzamer te maken er al lang zijn heeft hij al lang in de gaten. En dat we de verantwoordelijkheid hebben om de wereld beter achter te laten voor onze kinderen is zijn heilige overtuiging. Hij heeft zelfs op eigen initiatief een Powerpoint gemaakt waarmee hij de voordelen van elektrisch rijden duidelijk maakt. Dus goedlachs, maar wel met een boodschap voor de wereld. “Als we gaan zitten wachten tot de Overheid wat doet wordt het niks. We moeten het nú zélf gaan doen. En het kán.’

‘In mijn vrijetijd ben een soort hobby-trendwatcher. Ik volg graag nieuwe ontwikkelingen en zit veel online om op zoek te gaan naar innovaties, en om me te laten informeren over nieuwe technologie. Regelmatig zijn er ontwikkelingen die me meer dan gemiddeld interesseren. Vooral wanneer ze bedoeld zijn om de wereld duurzamer te maken. Dan raak ik enthousiast en dan moet ik er mensen over vertellen. Kennis is macht; hoe meer je over iets weet, hoe meer iets je kan verrassen en hoe leuker je het begint te vinden. Zo wist ik voorheen niets over elektrisch rijden, maar nu ik me er in heb verdiept  ben ik enthousiast geraakt.’

Vanwaar die interesse in trends?

‘Er zijn zóveel nieuwe ontwikkelingen. En er worden zoveel goede uitvindingen gedaan waarmee je de wereld veel beter kunt maken. De uitvinder van de Segway, Dean Kamen, heeft bijvoorbeeld de Slingshot ontwikkeld: een apparaat waarmee je heel makkelijk en goedkoop water kunt zuiveren. Wáár dan ook ter wereld. En zo zijn er wel meer technieken uitgevonden die revolutionair zijn, en die voor een duurzame wereld van grote betekenis kunnen zijn. Ik vraag me dan altijd af: waar blijven die uitvindingen toch? Hoe komt het, dat je over de echt belangrijke zaken vaak niets meer hoort?’

Gebrek aan informatie? Of subsidie?

‘De overheid moet het publiek natuurlijk ook informeren, faciliteren en stimuleren om elektrisch te gaan rijden. De infrastructuur kan veel verder worden uitgebreid. Maar mensen zouden zélf niet anders moeten willen en ook hun verantwoordelijkheid nemen. Je moet toch verder kijken dan je neus lang is? En dan blijkt: elektrisch rijden is comfortabel, goed voor het milieu, aantrekkelijk voor wat betreft kosten en veel makkelijker dan je wellicht in eerste instantie denkt. Zelf rij ik met steeds meer plezier elektrisch. Het is geweldig.’

Hoe ben je elektrisch gaan rijden?

‘Mijn Passat diesel had 450.000 kilometer op de teller en die moest er uit. Over een paar jaar ga ik met pensioen, dus ik wilde een innovatieve auto waar ik ook na mijn pensioen nog jaren van kan genieten. Ik wilde graag meer weten over elektrisch rijden, dus ik ben gaan kijken naar de ZOE en de Leaf. Bij Nissan zeiden ze “Beleef het zélf!” dus ik ben er in gaan rijden. Ik moet wel zeggen dat de kennis van de gemiddelde dealer over elektrisch rijden schrikbarend slecht is, maar de rijervaring in de Leaf vond ik zó fantastisch dat ik die heb gekocht.’

Is elektrisch rijden duurder voor jou?

‘Welnee. Ik heb helemaal geen onderhoud, geen beurten, olie, aandrijfriem… Wel heb ik het accupakket zelf gekocht en dat is wat de aanschafprijs hoger maakt. Je kunt uiteraard wel kiezen voor huur of lease, maar ik vind het zelf prettiger om te kopen en het beheer in eigen hand te houden. En als je dan na een jaar of vijf de accu moet vervangen, dan is dat voor mij een goede investering. Die kosten heb ik niet verrekend in mijn kilometerprijs, maar als ik afga op onderhoud en “brandstof” rijd ik voor welgeteld 3 cent per kilometer. Elektrisch duur? Welnee. Slim!’

Hoe regel jij het opladen?

‘Ik heb een abonnement bij Fastned. Dat gaat heel makkelijk; gewoon via de app. Ik kan op elk moment kiezen welke abonnementsvorm voor mijn gebruik het voordeligst is op dat moment. Heb ik een maand veel tripjes naar de randstad? Dan kies ik voor onbeperkt laden met een Unlimited abonnement. Hoef ik weinig op pad? Dan kies ik voor het abonnement met dezelfde prijs per kWh als thuis. Bij Fastned is het makkelijk en overzichtelijk. De klantenservice is vriendelijk en denkt altijd mee. Maar nogmaals: vooral de keuzevrijheid vind ik super. Zeker voor mijn reisdagen.’

Hoe bereid je je voor op zo’n reisdag?

‘Ik kijk online waar ik kan opladen en plan dan een pauze in voor een broodje of een kop koffie. De eerste 80% laden snel op en dan is de capaciteit over het algemeen voldoende. Het is gewoon een hobby geworden. Hoe ga ik zo slim mogelijk met mijn energie om? En hoe kost het me het minst? Ik vind dat enorm leuk en uitdagend. Het maakt reizen weer een ervaring. En als je zakelijke afspraken hebt, zoals wij hier in één van de hotels van Van der Valk, dan kun je gewoon je auto voor de voordeur parkeren aan de oplader. Ideaal.’

Dus wat jou betreft kan iedereen overstappen op elektrisch?

‘Absoluut. Het is niet alleen kunnen; het is moeten. Voor de wereld en voor de generaties na ons. Om mensen te informeren en enthousiast te maken voor elektrisch rijden heb ik mijn boodschap samengevat in een presentatie; gewoon met Powerpoint. Onlangs werd ik uitgenodigd om een presentatie te geven, en dat wil ik best vaker doen. Ik weet zeker dat ik mensen kan overtuigen dat elektrisch rijden dé oplossing voor iedereen is.’    

Presentatie over elektrisch rijden in uw club, organisatie of bedrijf? De sympathieke en enthousiaste Giovanni Barbarino is gaarne bereid om tegen slechts de (reis)kostenvergoeding (en die is laag, want hij rijdt elektrisch!) zijn presentatie bij u te houden. U kunt Giovanni contacten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen